Just another WordPress.com site

Rjukan

På grunn av vedlikehold av kraftstasjonen så får Rjukanfossen flomme fritt i Juli.

Because of maintenance of the power plant, the waterfall Rjukanfossen in Telemark is allowed to flow freely.

Den 105 meter høye Rjukanfossen var trodd å være verdens høyeste fossefall i sin tid og ble regulert i samenheng med industriutbygginga på Vemork først på 1900 tallet.

The 105 meter high waterfall was once believed to be the highest waterfall in the world and was regulated early in the 20th century in the context of hydroelectric development on Vemork further downstream. This was then the largest industrial development project in Norway.

Arbeidsplassen min 150 meter over juvet. Best å være forsiktig så man ikke deler skjebne med kjæresteparet som ble adskilt av foreldrene. Jenta, Mari, ble sendt på ei seter inne på fjellet, men kjæresten kom likevel om lørdagskveldene helt til han falt i juvet under en storm. En stund senere ble også Mari funnet død nede i juvet.

My workplace, 150 meters above the gorge.  Best to be careful so you do not share the fate of the young lovers who were separated from each other by their parents. The girl, Mari, was sent to work on a farm in the mountains, but her boyfriend was still coming to see her on Saturday nights until one night he fell into the gorge during a storm. A while later, Mari was found dead in the gorge.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s