Just another WordPress.com site

Rinkusteinar

For lenge siden herjet to vikingeskip bygdene på Eysturey på Færøyene. Skipene kom roende langs land fra Fuglafjørdur, men da de kom til Oyndarfjørdur kom en gandkjerring ut av huset sitt og forbannet skipene så de skulle ligge å rulle i bølgene å aldri finne ro.

 A long time ago two viking ships was ravaging the villages on Eysturey in the Faroe Islands. The ships came rowing along the shore from the village Fuglafjørdur to Oyndarfjørdur. As they came to Oyndarfjødur a sorceress came out of her house and cast a spell over the two ships so they should lie there rocking in the wawes and never find rest. 

Den dag i dag ligger i de der Oyndarfjørdur  og ruller ved det minste bølgeslag. Det er spendt opp en kjetting mellom den en og fastlandet for å visualisere rullingen. Selv på en stille dag som dette er det tydelige bevegelser på kjettingen.

Today they still lies in Oyndarfjørdur rocking even in small wawes. A chain is attached between one of the boulders and the mainland to visualize the rocking. Even on a calm day as this the movement on the chain is visible.

http://www.youtube.com/watch?v=U_UdJrPoc5E

Advertisement

One response

  1. jane miller

    Naughty boys to get such a spell.

    October 19, 2011 at 14:28

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s